Játék Szabályok

 • OGame.hu Játék Szabályok  A következő pontok érvényesek az OGame.hu minden univerzumára amik a http://ogame.hu oldalon elérhetők.

  Játékbeli konkrét ügyekben/esetekben/szabálysértésekben kizárólagos hivatalos kapcsolat: https://ogame.support.gameforge.com/ (továbbiakban "Játék Támogatás" vagy "Game Support" is). Ha a felhasználó érdembeli azonosítása nem lehetséges a support.ogame.hu rendszerén keresztül, akkor és csak akkor használható közvetlen e-mail levelezés a hivatalos support kiegészítéseként.


  Panaszok és vizsgálatok csak az adott felhasználói fiókhoz (továbbiakban "account" is) tartozó e-mail címmel/címről írt kérésekkre adhatóak ki avagy hajthatók végre, titoktartás/személyes adatvédelem miatt.


  1. Felhasználói Fiókok
  2. "Multi" Felhasználói Fiókok
  3. Felhasználói Fiók Őrzése
  4. Zúzás
  5. Tápolás (Pushing/Pulling)
  6. Hiba kihasználás és script sasználat
  7. Valós Fenyegetések
  8. Sértések és Spam
  9. Nyelv
  10. Szabályok Megsértése
  11. Felhasználási Feltételek
  12. Kivételek

  13. Proxy Használat  ~ OGame Nemzetközi Szabályok érvényessége 2010 Május 17.
  ~ OGame.hu Kiegészítések érvényessége 2010 Június 1.
  ~ Őrzés Szabály Kiegészítés hozzáadva 2010 Június 24-én.
  ~ Proxy-használat hozzáadva 2012 Február 25.-én.
  ~ Időtartamok és egyebek módosítása 2012.09.23.-án.
  ~ OGame Nemzetközi Szabályok érvényesítése 2013 Február 21.-én.

  ~ Ogame Nemzetközi Szabályok érvényesítése 2020. június 21-én.

  ~ Ogame Nemzetközi Szabályok érvényesítése 2020. november 18-án.

  ~ Ogame Nemzetközi Szabályok érvényesítése 2023. március 25-én.

  ~ Pulling szabály hozzáadva 2024. március 29-én.

 • 1. Felhasználói Fiókok

  Egy felhasználói fiók jogos használója mindig az ahhoz tartozó e-mail cím tulajdonosa.
  Egy felhasználói fiókkal csak egy játékos játszhat időtől függetlenül, kivétel a felhasználói fiók őrzés és átadás/csere.


  Account átadás/csere esetén a játékos köteles 24 órán belüli névváltoztatásra, elkerülendő az esetleges megtévesztés, félrevezetés gyanúját is. Az account névváltásában az adott univerzum játék operátorai is tudnak segíteni. Amennyiben 24 órán belül nem történik meg a névváltás, úgy az adott univerzum játék operátora átnevezheti az accountot.


 • 2. "Multi" Felhasználói Fiókok

  Minden játékos egy felhasználói fiókot használhat egy univerzumban.
  Amennyiben kettő vagy több felhasználói fiók van használva bármikor és bármennyi időre is azonos hálózatról (pl. iskola, egyetem, netkávézó, stb...), erről a Játék Operátor(oka)t értesíteni kell.


  Az erre vonatkozó kiegészítő információkat megtalálhatjátok a Mobil internetek-, valamint a Közös hálózatok threadben.


  ~ Az azonos IP címről való értesítés (bejelentés) elmulasztása esetén a Játék Operátor(ok) figyelmezteti(k) az adott felhasználói fiókokat, kérve az értesítést. Ha ez nem érkezik, letilthatja a felhasználók hozzáférését, majd utólagos panasz/értesítés ellenében, elbírálás után feloldhatja azokat.
  ~ Bejelentett és be-nem-jelentett multi felhasználói fiókok is tilthatóak a Játék Csapat (Game Support) által, ha ők úgy ítélik az adott adatok (ellenőrzés) alapján hogy azok sértik a Multi szabályt.


  A közös IP-n lévő játékosoknak figyelmébe:

  - nem megengedett a kereskedelem

  - nem lőhetnek egymásnak holdat

  - nem lehet köztük ACS-védés ( még csak FS-szinten sem! )

  - nem léphetnek be egymás számlájára sem véletlenül, sem direkt

  - egymást támadniuk szigorúan tilos

  - nem támadhatnak ACS-ban ( tilos az ACS-támadás és az ACS-védés is )

  - nem szedhetnek be egymásnak szemetet

  - nem szállíthatnak egymásnak/egymás között nyersanyagot


 • 3. Felhasználói Fiók Őrzése

  A felhasználói fiók őrzése egy másik játékossal való őriztetést jelent az adott felhasználói fiók jogos használójának megbízásából.
  Egy felhasználói fiókot maximum 48 órán át lehet őrizni. Erre lehet használni a lobby által adott őrzési token opciót. Csak akkor lehet őrizni egy felhasználói fiókot ha az nem volt őrizve az azelőtti 7 napban, az megbízőtt őrző nem őrzött felhasználói fiókot az utóbbi 7 napban és a felhasználói fiók jogos használója belépett azóta a felhasználói fiókba.


  Az őrző megteheti:
  - a felhasználói fiók vakáció módjának aktiválása
  - szállíthat és telepíthet flottákat, csak a felhasználói fiók saját bolygói/holdjai között
  - indíthat betakarítás küldetéseket


  Az őrző nem teheti meg:
  - ACS támadás/védés, hold rombolás, kémkedés és bolygóközi rakéta támadás küldetések indítása
  - a felhasználói fiók saját bolygóin/holdjain kívülre flotta küldetés indítása, kivétel a betakarítás küldetés
  - a felhasználói fiók vakáció módjának deaktiválása
  - bármilyen személyes információ megváltoztatása (példák: e-mail cím, jelszó, név)

  - nem kérhet ACS-védést az őrzött accountra, nem mehet ACS-tamadásba az őrzött accounttal es nem védheti meg az őrzött accountot a saját accountjával


  ~ Az őrző az őrzés ideje alatt a napi egy darab "ládát" megvásárolhatja a kereskedelmi központban az őrzött felhasználói fiókon.
  ~ Az őrző nem használhatja a licitálást a liciten lévő tárgyakra az őrzés ideje alatt az őrzött felhasználói fiókon.
  ~ Logikai értelemben, mindenféle, minden célú flotta manőver, amit a fentiek nem tiltanak, nem szabályba ütközőek. Ilyen lehet például a veszélyben lévő flotta kimentése, úton lévő flották visszahívása.
  ~ Logika értelmében (mivel a fenti szabályok nem tiltják), az őrző kivárhat (feltéve hogy a kivárás nem haladja meg az őrzés fent meghatározott időkorlátját) vagy visszavonhat játékbeli folyamatokat annak érdekében hogy az őrzött felhasználói fiókot vakációba tehesse.
  ~ Olyan esetekben, ahol az őrzött felhasználói fiók kárt szenvedett (hajókat, nyersanyagot, sötét anyagot vesztett) az őrzés ideje alatt, a Játék Támogatás nem adhat kártérítést vagy visszaállítást. Az őrzőre az őrzött felhasználói fiók jogos használója bízza rá a felhasználói fiók őrzését, mely az ő felelős döntése.

 • 4. Zúzás

  Nem engedélyezett egy aktív felhasználói fiók egy adott bolygóját vagy holdját 6-nál többször megtámadni 24 órán belül. Ez a szabály vonatkozik a hold megsemmisítésre irányuló küldetésekre is. Kémszondákkal és bolygóközi rakétákkal végzett támadások nem számítanak bele a zúzásba. Az olyan univerzumokban, ahol a kémszondák képesek nyersanyagot szállítani, a támadások azokkal beleszámítanak a zúzásba. Ez egy kivétel az általános szabály alól.


  A hetedik- és az esetlegesen azt követő támadások után az így megszerzett nyersanyagot vagy védő félnek, vagy a támadótól összpontszámilag kisebbnek, vagy admin accountra le kell szállítani 72 órán belül és erről jegyrendszeren keresztül értesíteni kell az operátorokat a szállítási jelentéssel együtt.


  A fórumon (http://board.ogame.hu) kihirdetett különleges univerzumokban ez a szabály módosítható vagy felülbírálható. Ha ilyen módosulás vagy felülbírálás történik, az a fórumon kifejezetten jelezve van.


  A zúzás akkor engedélyezett, ha a Szövetséged háborúban áll egy másik Szövetséggel. A háborút ki kell hirdetni az OGame fórumon, annak megfelelő részlegében a fórum külön szabályainak betartásával.


  ~ Azok a támadó flották amik teljesen megsemmisülnek, nem számítanak bele a zúzásba.
  ~ Minden hold megsemmisítés küldetés beleszámít a zúzásba, függetlenül a csata eredményétől.

 • 5. Tápolás (Pushing/Pulling)

  Nem megengedett igazságtalan profitra szert tenni gyengébb játékostól nyersanyagok formájában.
  A Pushing többek között ezt jelenti: gyengébb játékos küld nyersanyagot vagy játékbeli értéket egy erősebb játékosnak, amit az erősebb játékos nem térít meg.
  Játékosok közötti kereskedés, roncsgyűjtés segítség, ACS "zsákmány" felosztások 72 órán belül végbe kell hogy menjenek. Minden kivétel (például fejvadászat, ACS zsákmány felosztás, betakarítás segítség..) esetében értesíteni kell a Játék Operátor(oka)t a Támogatási Felületen: https://ogame.support.gameforge.com/


  ~ Amikor egy hozzáférés tiltás (tápolás/pushing okán) véget ér, a nyersanyagot amit a "tápoló" felhasználó küldött vissza kell küldeni vagy a Játék Operátorral/Operátorokkal megegyezett módon kell visszaküldeni.
  ~ Azok a kereskedések amik nem felelnek meg az alábbi arányoknak, "pushing"-nak számítanak:
  3:2:1 Ahol egy egység deutérium két egység kristályt vagy három egység fémet ér.
  2:1:1 Ahol egy egység deutérium egy egység kristályt vagy két egység fémet ér.

  Ezek a kereskedői arányok minden OGame.hu univerzumra érvényesek.


  A nyersanyag kereskedelem az alábbi szabályok betartásával engedélyezett:
  - Tilos alacsonyabb helyezésű játékosnak egy magasabbhoz nyersanyagot küldenie ellenszolgáltatás nélkül
  - A kölcsönöket 72 órán belül vissza kell adni!
  - A kereskedésnek 72 órán belül le kell zárulnia.
  - A nyersanyagok cseréjének aránya 3:2:1(fém:kristály:deutérium) és 2:1:1(fém:kristály:deutérium) arányok között kell lennie!

  - A játékosok élelmiszert adományozhatnak más játékosoknak (korlátozás nélkül)

  - A játékosok nem cserélhetnek ételt fémre, kristályra vagy deutériumra.

  - Amennyiben valakitől kérdés nélkül nyersanyagot kaptál azt nem tarthatod meg. Azonnal küldd vissza (vagy lépj kapcsolatba egy GO-val).

  - A szabályellenesen kapott/cserélt nyersanyagot a kitiltás után se tarthatod meg, azt vissza kell küldeni.


  ~ Ha vártan vagy váratlanul kapsz nyersanyagot egy gyengébb játékostól, azt nem tarthatod meg. A nyersanyag érkezése után 72 órával az "pushing"-nak számít. Tehát ezen időn belül a nyersanyagot vissza kell küldeni annak a játékosnak aki küldte azt neked vagy kapcsolatba kell lépni a Játék Operátorral/Operátorokkal és megbeszélni egy megoldást a helyzetre.

  ~ Az aktív életformákkal rendelkező univerzumokban a játékosok korlátlanul adományozhatnak ételt más játékosoknak, de nem használhatók fém, kristály vagy deutérium kereskedelmében (ahol az erőforrás-vevő magasabb rangú lenne). Tehát ételért a játékos nem kérhet ellentételezést.

  ~ Tilos a legális kereskedési árfolyamokat manipulálni úgy, hogy tisztességtelen előnyt biztosítanak egy magasabb rangú játékosnak (példa, és nem korlátozódik erre: drágán vásárolni és olcsóbban eladni ugyanazt az erőforrást ugyanannak a játékosnak, lekopott flottát vagy védelmet eladni alacsony kereskedelmi árfolyamon). Ez a szabály a Piaccal rendelkező univerzumokban érvényes.

  ~ Míg szabad tápolni egy alacsonyabb rangú játékost úgy, hogy erőforrásokat biztosít nekik a növekedésük elősegítésére, nem szabad elegendő erőforrást biztosítani ahhoz, hogy egy játékost a magasabban rangsorolt játékos saját rangja fölé emeljen, még akkor sem, ha ezeket az erőforrásokat nem költötték el. Tehár összpontszámilag nagyobb játékos csak annyi nyersanyagot biztosíthat a nála összpontszámilag kisebb játékosnak, amellyel az összpontszámilag kisebb játékos nem előzheti meg. Amennyiben az átküldött nyersanyaggal megelőzheti és/vagy meg is előzi a küldőt, azt automatkusan pushingnak vesszük. Ilyen esetekben a nyersanyagot vissza kell szolgáltatni a küldőnek, súlyosabb esetben a pushing tiltást is vonhat maga után.


  Roncsgyűjtés segítség és ACS felosztások:
  ~ Minden olyan esetben ahol a gyengébb játékos küldene nyersanyagot az erősebbnek, értesíteni kell a Játék Operátor(oka)t a Játék Támogatás felületen. Ajánlott ezt megtenni már az ACS küldetés vége után közvetlenül.
  ~ Az ACS felosztást a játékosok döntik el hogy ki milyen arányban kaphat belőle nyersanyagot, feltéve hogy minden megjelölt játékos résztvett az ACS küldetésben és az arányok viszonylag igazságosak, figyelembe véve a résztvevők játékbeli érték hozzájárulását (hajók, veszteségek).
  ~ A bejelentésnek tartalmaznia kell hogy ki, kinek, mennyi nyersanyagot küld.
  ~ Olyan elosztások ahol csak erősebb játékos küldene nyersanyagot gyengébbnek, nem bejelentés kötelesek.


  Fejvadászat:
  ~ A Játék Operátor(ok) jóváhagyása nélkül nem történhet fejvadászat és a kifizetés csak a fejvadászat feltételeinek teljesülése után történhet meg.


  Holdesélyek:
  ~ Minden olyan "holdlövési" játékbeli manőver/tevékenység esetén értesíteni kell a Játék Operátor(oka)t, ahol a gyengébb játékos küldene a holdlövés előtt/után nyersanyagot az erősebb játékosnak. Például: A gyengébb játékosnak "lő holdat" a nagyobb játékos, és a gyengébb játékos meg szeretné téríteni az erősebb játékos kárát.


  Leköszönő:

  - Ha valaki abba kívánja hagyni a játékot, akkor lehetősége van úgynevezett "leköszönőt" csinálni. Ennek a pontos menetét, valamint szabályait megtalálhatjátok ebben a threadben.


  Pulling (azaz nagyobb tápol kisebbet):

  ~ A pulling a pushing ellentéte, azaz nyersanyag átadása egy erősebb játékostól egy gyengébb játékos számára kompenzáció nélkül.

  ~ Az egy héten végrehajtható pulling felső határa 500 millió nyersanyag értékben korlátozott. Egy hét itt hétfőtől 00:00:00-tól vasárnap 23:59:59-ig (szerver idő szerint) értendő. 500 millió nyersanyag érték itt 500 millió fémnek megfelelő nyersanyag értéket jelent, 3:2:1 (fém:kristály:deutérium) átváltási arányban számítva.

  ~ A pulling felső határa az erősebb játékos által küldött nyersanyagra vonatkozik, nem a gyengébb által kapott összes nyersanyagra. Azaz a gyengébb játékos kaphat több erősebb játékostól is 500 milliót egy héten.

  ~ A gyengébb javára végrehajtott holdlövések nem számítanak bele a pulling korlátozásba.

  ~ ACS manőverekből származó nyersanyag/profit elosztása nem számít bele a pulling korlátozásba, és ugyanúgy kötelező jelenteni.

  ~ Roncsgyűjtés segítség nem számít bele a pulling korlátozásba, és ugyanúgy kötelező jelenteni.


  Pulling példák:

  ~ Szabályos: Egy héten belül "A" játékos küld 500 millió értékben nyersanyagot "C" játékosnak és "B" játékos küld 500 millió értékben nyersanyagot "C" játékosnak.

  ~ Szabálytalan: Egy héten belül "A" játékos küld 500 millió értékben nyersanyagot "C" játékosnak, majd "A" játékos küld 500 millió értékben nyersanyagot "D" játékosnak is.

 • 6. Hiba kihasználás és script használat

  Egy hiba kihasználása bárkinek igazságtalan előny szerzés céljából vagy szándékosan nem jelenteni egy hibát szigorúan tilos. Tilos olyan program használata, ami egy "interface" a játékos és a játék között. Szintén tiltott az egy játékoscsoport számára rosszindulatú szándékkal automatikusan generált információ bármilyen más formája is.


  A kivételek a játék fórumán listázva vannak.


  ~ Szándékosan "lag" okozása más játékos(ok) számára a játék szerveren bármilyen módon hiba kihasználásnak minősül. Bármilyen módszer alkalmazása mely megakadályozhat egy másik játékost a flottájának kiküldésében, visszahívásában vagy azt lassíthatja, tilos.
  ~ Felhasználói fiók vakáció módjának aktiválása, miközben a felhasználói fiókból kiinduló flották mozgásban vannak, hiba kihasználsnak minősül.
  ~ Botok, makrók, automatizált scriptek stb. Script használatnak minősülnek, kivéve ha azok kifejezetten engedélyezettek a Gameforge által.


  Érzékelő phalanx spam


  Tilos a phalanx működését negatívan befolyásolni, azaz ha több küldetést küldenek egy játékos ugyanazon koordinátáira.

  Mivel a phalanx „kitöltését” sokan játéktaktikának tekintik, a következők megengedettek:


  A védő korlátlan számú saját flottát küldhet.


  Ezenkívül megkérhet két másik játékost, hogy repüljenek a védekező koordinátákon összesen 40 flottával (mindkettő együtt).

  Ha a védő egy szövetség tagja, megkérhet további két játékost (ugyanaz a szövetségtag -> a két játékosnak legalább 72 órával az akció előtt már ugyanabban a szövetségben kell lenniük, mint a védőnek), hogy repüljenek a védekező koordinátákon összesen 40 flottával (mindkettő együtt).


  Ennek eredményeként összesen 80 flotta lesz 4 különböző játékostól, plusz a védő flottája, a rendelkezésre álló helyek függvényében.


  A megengedett határérték ellenőrzése az érintett felek felelőssége. Ezt az eljáró admin is ellenőrizni fogja, így ha szabályszegést tapasztal, akkor minden érintett -beleértve a védőt is- kitiltást kaphat.


  Ennek az opciónak a használatát a lehető leghamarabb jelenteni kell a GO-nak a Támogatási Rendszeren keresztül, de legkésőbb 24 órával a 80+ flotta közül az első elküldése után.


  Ha bármilyen módon szándékos késést okoz egy játékosnak vagy a szerveren, az hiba kihasználásnak minősül.

  Tilos bármilyen módszer alkalmazása annak megakadályozására, hogy egy játékos elküldje, visszahívja vagy lelassítsa a flottáját.


  A botokat, makrókat, automatizált scripteket stb. scriptként kezeljük, hacsak a GameForge másként nem hagyja jóvá.


 • 7. Valós Fenyegetések

  Utalás vagy kijelentés más játékos, csapattag, Gameforge alkalmazott vagy bármi más személy aki kapcsolatban lehet a játék szolgáltatással felkeresésére és bántalmazására, nem megengedett.

 • 8. Sértések és Spam

  Bármilyen sértés vagy spam nem megengedett. Különösen sértő üzeneteknél az ogame.hu csapata fent tartja a jogot, hogy a játékosra nem csak az adott univerzumban, hanem
  lobby-szintű tiltást adjon.


  ~ Bármi ami más személy integritását sértheti azáltal hogy azt elfogadhatatlan minőségűnek titulálja, nem megengedett.
  ~ Az alapvető morális határokat a Játék Támogatás csapattagjai szabják meg.
  ~ A tartalom cenzúrázva és büntetve lehet ideiglenes vagy végleges hozzáférés tiltással. Az ilyen esetekben az utolsó szó a Játék Támogatásé.
  ~ Bármi olyan kísérlet/cselekedet/módszer alkalmazása ami egy másik felhasználó felhasználói felületét blokkolja vagy jelentősen korlátozza használhatóságát, nem engedélyezett. Ez vonatkozik például az alábbiakra:
  Személyes üzenet spam; Kémkedés spam; Áttekintés spam; Más játékok vagy tartalmak reklámozása

  ~ Áttekintés spam-nek vehető az, ha sok küldetéssel (támadás, kémkedés, szállítás, stb) elhalmozza a célpontot hogy ne vegyen észre egy bizonyos támadást a sok közül.
  ~ Áttekintés spam-nek minősül ha egy vagy több indokolatlanul (vagy egyértelműen elhanyagolható indokkal) hosszú időtartamú támadó jellegű küldetést indít vagy folytat.
  ~ Szintén a játékos áttekintését zavarhatja a túlzottan nagy/kicsi betűméret/tartalom használata. Ez nem engedélyezett.

 • 9. Nyelv

  A játék kiadója fenntartja a jogot arra, hogy kizárjon olyan játékosokat, akik nem beszélik a játék megfelelő, helyi nyelvét (pl. játékban, fórumon és hivatalos discord chat-szobákban). Az egyéb engedélyezett nyelvek listája (ha van ilyen) megtalálható a hivatalos játék fórumon.


  ~ Az OGame.hu játék hivatalos nyelve a Magyar és az Angol.
  ~ A személyes üzenetekben, szövetségi oldalakon, szövetség jelentkezési űrlapon, körüzenetekben csak Magyar és/vagy Angol nyelvet lehet használni.
  ~ A felhasználói fiókok nevében, bolygók nevében, szövetség nevekben és szövetség rövidítésekben kizárólag az alábbi karakterek megengedettek:
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
  a á b c d e é f g h i í j k l m n o ó ö ő p q r s t u ú ü ű v w x y z
  A Á B C D E É F G H I Í J K L M N O Ó Ö Ő P Q R S T U Ú Ü Ű V W X Y Z
  szóközök ( ) / aláhúzások (_) / kötőjelek (-), ezek nem a szó végén vagy elején, nem több egynél egy sorban, nem több mint 3 összesen


  *az IRC lecserélve discord-ra

 • 10. Szabályok Megsértése

  Bármely szabálysértés büntethető figyelmeztetéssel, ideiglenes vagy végleges hozzáférés tiltással.
  A büntetések időtartamát és tipusát a Játék Operátor(ok) határozza/-zák meg, velük lehet kapcsolatba lépni a tiltások esetén.


  Szabályok Kihasználása:
  ~ Bármilyen kísérlet, mód arra hogy igazságtalan előnyre tegyen szert a játékos azáltal hogy egy (vagy több) csapattag döntését manipulálja, nem megengedett.
  ~ Szabályok kihasználása vonatkozik de nem korlátozott a következőkre: Üzenetek küldése kifejezetten vakáció móddal egybekötött tiltás büntetés elérése érdekében; Csapattagnak kiadni magát függetlenül attól hogy ezzel van-e valami célja vagy nincs.

 • 12. Kivételek

  A játék közösség vezetősége (community management) fenntartja a jogot arra, hogy kivételeket jelentsen ki ezek alól a szabályok alól. Ezek speciális esetekben (például: eventek, rendezvények) fordulhatnak elő. A játékosok érintett csoportja értesítve lesz abban az esetben ha ilyenre sor kerül.

 • 13. Proxy Használat

  A proxy vagy bármi más mód használata arra, hogy a játékos valódi azonosítóját (IP cím, MAC cím) elrejtse a játék szervere elől, nem megengedett.
  A proxy használata csak abban az esetben engedélyezett ha ez szükséges ahhoz hogy a játékos és a játék között létrejöjjön a kapcsolat és ez más módon nem valósítható meg. Az ilyen esetekben a proxy használat előtt értesíteni kell a Játék Operátor(oka)t. Ez magában foglalja a normál és "vészhelyzeti" eseteket is.