Elbocsátó, szép üzenet

 • Ígértem egy hosszabb lélegzetvételű irományt… Aludtam rá egy jót, átgondoltam, megírtam. Ady nevezett sorait még szívesen belevettem volna, de nagy a félelmem, hogy néhányan félreértenék. Amolyan összegzés ez magam számára is, mit adott és mit adhat még nekem ez a játék. :)


  Játékbeli ambícióim mindig világosak voltak: az etika és erkölcs talaján szilárdan állva minél több profitot szerezni, minél trükkösebb támadásokat végrehajtani, s tenni mindezt egy jó csapattal karöltve. A legfontosabb élményfaktor számomra a kihívás megléte. Kihívás alatt értem azt, amikor tapasztalt, ügyes ellenfelekkel kerülök szembe, illetve amikor a helyzeti előny a másik oldalon van, s ezt kell ellensúlyozni – akár rövid távon, egy-egy stratégiai bravúrral/ akár hosszú távon a helyes fejlesztési prioritások megtalálásával. Teher alatt nő a pálma ugye... Ebből a szempontból Kallistó uni kezdeti időszaka kiváló terep volt, Nusakan ugyancsak. Quaoar és Rhea talán még az előbbieknél is szórakoztatóbb volt, noha a „nagy lángon égetés” következményeként hamarabb is leáldozott nekik (az én perspektívámból).


  Nagy reményekkel mentem Librára, hiszen szinte minden bika account ide került végül, s végre egyben volt a mi csapatunk is. A sötéttel felpumpált accok miatt a helyzeti előny is az ellenfeleknek járt, így minden tényezőt adottnak láttam egy izgalmakkal teli néhány hónapnak, mielőtt a játék PvP részének végleg beáldozik. Ám a rideg valóság kíméletlenül rám cáfolt…


  Megosztok néhány érdekességet az elmúlt hetek „pörgéséből”: az első pár éjjel néhányan végignézték a holdjaimat, nem hagytam-e bent a flottát. Látták h nem, így hamarosan abba is maradtak az éjjeli nézelődések. A Librán töltött időszak alatt egyetlen kémlelés jött a fullomra, Erick volt a szemfüles. Ugyancsak egyetlen bejövőm volt, amikor a teljes hétvégét végigcsapdáztam (eldugott mobilról figyelve), s mindösszesen két kémlelést sikerült begyűjtenem + Loky, a merész, ám talpraesett meginduló. Dobtam fel pedig számos magaslabdát, pl. az egyetlen duplaholdas rendszeremmel, a távoli repüléseimmel Yankee-re, a DF-et betakarítva magam elől, s még sorolhatnám. Hidegen hagyta az unit.


  Sebaj – próbáltam magam motiválni, majd én zsarnokoskodom a kisebb flották felett, s idővel felnövök a legnagyobbakhoz. Éppen Donalddal ph-ztuk 10+ órája azt a 30-40 mrd profitot, amit kiraktam fórumra (ezúton is elnézést kérek az érintettektől, ill. köszönöm az admin közbelépését), amikor megjött a hír a 100% SA akcióról, amilyenre nem volt példa korábban. Kicsit olyan volt az a pillanat, mintha kívülről látnám magam. Perfekt életem, munkám, egzisztenciám, családom és baráti társaságom van. Kihívást, elérendő célokat nehezen találok, így sokszor különböző játékokba „menekülve” kötöm le a figyelmem. Én meg halottmerev szemmel lesem a monitort órák óta, hogy begyűjtsek egy kis nyersit, mindeközben a GF felháborító pofátlansággal és lenézéssel leszüreteli a játék utolsó, túlérett gyümölcseit. Mert ezek vagyunk mi mind, akik költöttünk SA-ra.


  Alapvetően mindig is szerettem/szeretem a fizetős tartalmakat, így skineket, mystery boxokat és a többi hasonlót a játékokban, nem is sajnáltam erre költeni sosem, ha a játékélményemet jobbá tette. Az ogame-mel viszont nem ez a helyzet, Raven remek hasonlata tökéletesen megfogta szerintem az egész SA-mizéria logikáját. Adott egy olyan cég, ami felismerte, hogy a mennyiségi alapon, felszínesen kifejlesztett online játékaival nem lesz képes hosszútávon versenyben maradni olyan konkurenciával szemben, amely sokkal inkább megfogja a fogyasztói réteg megváltozott igényeit. Nem hibáztathatjuk őket, minek költenének további fejlesztésekre, reklámokra, új játékosok bevonzására, ha még outsiderként nézve is kizárt a jövőbeli megtérülés. A GF helyes lépése a játékbeli fizetős opciók elinflálásával a megmaradt játékosok leszüretelése.


  A hasonlathoz visszatérve – a kialakult helyzetet a szülők hibájának tartom. Az elkényeztetett gyermekük a döntéselmélet szempontjából buta, ám – mivel gyermek – ez nem róható fel neki. Ő csak annyit szeretne, hogy bizonyíthasson másoknak. Pénzzel kompenzálni azt, ami fejben és lélekben hiányzik neki. Sokan vannak ugyanígy a játékban, akik ezt nem látják és nem értik.


  Kérdés viszont, hogy mi a helyes lépés azoknak, akiknek tiszta az összkép, s kellő intelligenciával is bírnak az egyenlet megoldásához. Számomra egyértelművé vált: bármilyen tőlem függő paramétert is változtatok, nem jutok pozitív eredményre. Elgondolkoztam, valószínűleg a régebbi, rafináltabb játékosok ugyanígy vélték korábban, ezért is nincsenek évek óta trükkös csaták, meglepő húzások. Szemléltetésképp: az uni top1 jelenleg egy bealvásos csata, a top2 pedig egy olyan ninja, ahol a támadók az egész támadás során látták a védő csilis holdját, majd meglepődtek a beugráson.


  Kicsit provokatívnak érzem az előbbi mondatom, amiért elnézést kérek; tudniillik erősen igyekeztem tárgyilagos lenni. Fontosnak tartom kiemelni, hogy számomra nem léteznek játékbeli emberi ellentétek. Nem ülök fel semmilyen provokációnak, mindenkivel minden esetben normális hangnemben el tudtunk beszélgetni (pl. havas, bugi, sicario és még sorolhatnám a hírhedt neveket). Ha emocionális alapon, ködös elmével hoznám a társaság nagy részéhez hasonlóan (tisztelet a kivételnek!) a döntéseimet, valószínűleg én is megujjongnám az SA-akciót, majd előkapnám a bankkártyám.


  Egyszerre volt meglepő és üdítő, hogy klánon belül és klánon kívül is sokan vannak, akik – a logikai ívét tekintve – hozzám hasonlóan látják a helyzetet. Köszönöm a rengeteg támogató üzenetet, jól estek. Köszönöm a sok-sok megismert értékes játékost, a Cápáknak pedig különösen a motiváló közeget! Végül pedig, elnézést kérek a hasonlatbeli „gazdag gyerekektől”, akik nem erre a kimenetelre számítottak.


  További sok-sok kihívást, élményt és sikert kívánok Mindenkinek játékban/életben egyaránt! :beer:


  Peace,

  Xeth out

  Edited once, last by Xeth ().

 • Először is sajnálom, hogy búcsút intetek a "játéknak"! Teljes mértékben meg tudom érteni!

  Veled sajnos nem volt módom együtt játszani, de többeteket ismerem és sok jó playerrel, nem mellesleg emberrel lesz kevesebb ez kicsi, kesze-kusza közösség.

  Milyen érdekes, hogy a megváltónak hitt öv lett .hu haláltusájának első felvonása. Ez várható volt persze, de nem ilyen módon...

  Elhihetitek, hogy nem vagytok egyedül és sokunkat már csak a megszokás, a bele rakott idő tart itt és nem az amiért anno érdemes volt JÁTSZANI!

  Minden jót kívánok mindenkinek aki szögre akasztja az egeret! Egy kicsit irigy vagyok, hogy így meg tudjátok tenni!

  Minden jót a "szabad ég alatt"!


  Azért remélem egyszer meg tudok inni veletek egy söritalt és igazából koccinthatunk a régi szép időkre! :)

 • Sajnos nem ismertelek és lehet nem is utaztunk együtt a virtuális univerzumban de ilyen bejelentéseken elszomorodom kicsit. Szerintem mindenki hiányzik innen így vagy úgy aki hasonlóan dönt mint most Te is. Minden jót kívánok neked és remélem alszol meg erre egy kettőt 🍻

 • Kár , hogy levonultok :beer:

  Hisz SA akció van :lol:

  máshol már megy a pakkok beváltása és készülnek a diszkógömbök vagy épp ny.ller is húzza a flottát amit az új cimborái kérnek (bár nem értem minek mikor egy rendes ninját se tud véghez vinni) :lol:


  Sok sikert a való eletben Cápák :thumbsup:

 • Pedig nagyon egyszerű, csak rakd V-be és hagyd a fenébe :). Már el is felejtettem milyen volt egyhuzamban aludni 9-10 órát :thumbsup:. Régóta akarunk egy közös sörözést de sajnos eddig nem sikerült tető alá hozni, ha sikerül szívesen várunk téged is illetve mindenkit is;).

 • Sajnálom, hogy így lett vége.

  Ugye Uni 5-ben a Spions tanított meg FS-elni.

  Akkor még SA-ért parancsnoki sort tudtál venni, meg cserélni nyersit.

  Szerintem ez elég is volt. Nem henccegni akarok, de ott 2 évig TOP1 voltam.


  Most adott egy lehetőség. Másfél éves accounttal hogyan vegyem fel a versenyt egy 10 évessel szemben, ha nem nyomok egy kis SA-t bele. Azaz minek próbálljak fával tüzet csiholni, ha van lehetőség lángszórót bérelni. Főleg ha ezt meg is tehetem.


  Megértelek, igazad van. Sok olyan online játék van, ahol pénzért nem kapsz hatalmat, max pár szkin-t...

  De mégegyszer... Ha van lehetőség, miért ne?

  AION, egy játék. Imádtam. Volt egy havidíj, befizetted, játszottál. Ahogy megvette a GF, már tudtál extra erőket, képességeket venni. Csóró kisgyerek voltam, így abba is hagytam....


  Remélem azért átgondoljátok még!

  Ha nem, minden jót kívánok!

 • Szomorú ha a komplett csapat abbahagyja a játékot. Érdemes azért aludni rá egyet-kettőt. (hármat is akár)

  Egyénileg meg ha a kihívás a lényeg az most van bőven. Ahogy te is írtad nem biztos hogy minden gazdag kisgyerek tudja használni a pénzen vett előnyt. Ráadásul ha valakik tudnak csapatban gondolkozni akkor azok egyike ti vagytok.

  Másrészről viszont - bár sejtem hogy nem erról van szó de - itt már nem segít egy ilyesfajta tiltakozás. Talán az sem segítene ha a komplett magyar játékosállomány abbahagyná a játékot. Épp ezért ha nem találtok új szórakoztató játékot és hiányzik majd akkor térjetek vissza. :)

  Légy közel a barátaidhoz és közelebb az ellenségeidhez.

 • Szomorú ha a komplett csapat abbahagyja a játékot. Érdemes azért aludni rá egyet-kettőt. (hármat is akár)

  Egyénileg meg ha a kihívás a lényeg az most van bőven. Ahogy te is írtad nem biztos hogy minden gazdag kisgyerek tudja használni a pénzen vett előnyt. Ráadásul ha valakik tudnak csapatban gondolkozni akkor azok egyike ti vagytok.

  Másrészről viszont - bár sejtem hogy nem erról van szó de - itt már nem segít egy ilyesfajta tiltakozás. Talán az sem segítene ha a komplett magyar játékosállomány abbahagyná a játékot. Épp ezért ha nem találtok új szórakoztató játékot és hiányzik majd akkor térjetek vissza. :)

  Nem hirtelen felindulásból történt. Pontosan a mostani csata az élő példa, hogy miért is fejezzük be. Miért figyeljük bárkinek az aktivitását napokon keresztül, szedjük ki a holdját, nézzük a PH-t órákon keresztül és álljunk be a visszatérő flotta mögé, ha a védő a csata előtt úgyis egy pillanat alatt akkora flottát kattint le amire felkenődünk. Ezt a lehetőséget senkinek nem adjuk meg. :)

 • Másrészről viszont - bár sejtem hogy nem erról van szó de - itt már nem segít egy ilyesfajta tiltakozás. Talán az sem segítene ha a komplett magyar játékosállomány abbahagyná a játékot. Épp ezért ha nem találtok új szórakoztató játékot és hiányzik majd akkor térjetek vissza. :)

  Őszintén szólva az lep meg srácok, hogy ilyen sokáig bírtátok abbahagyás nélkül erős szembeszélben. A régi "játékszabályok" mellett bárkit le tudtatok volna szedni idővel, de sajnos ez már nem az a játék.

  A helyzet az, hogy ennél csak szórakoztatóbb játékok vannak :)
  A játékosok 90%-a nem azért maradt itt üveggolyózni mert annyira élvezik. Hanem esélyesen azért, mert túl sok időt vagy pénzt beleöltek és inkább végig akarják vinni bármi áron, ahelyett hogy abbahagyják.

  Pedig néha az elengedés az jó dolog...
  Amikor egy játék osztja be az idődet és ráadásul te még fizetsz is érte, ott elég komoly gondok vannak. És ha pedig versenyezni akarsz a "legjobbakkal" akkor itt bizony minden másodperced ami szabad be kell osztanod erre. Ez nem egészséges, ez élvezhető és nem kivitelezhető egy normális emberi életben.

  Elárulok nektek egy top secret belső Sharksos infot a discordunkról:
  A srácok első mondata a V-be tétel után ez volt: "Nem is emlékszem mikor aludtam ilyen jót"

  Ha bárki van itt, és tényleg csak az viszi tovább, hogy kár lenne veszni hagyni, de már nem élvezi egyáltalán, azoknak üzenném:
  NEM LENNE KÁR VESZNI HAGYNI.
  Van élet az Ogame után is, miután én abbahagytam, egy pillanatig sem bántam, sose vágytam vissza, csak a fórumos csatákat nézegettem, mert hát jó látni a nagy számokat.


  Bár mi még úgyis beszélni fogunk a játékon kívül, ettől függetlenül minden jót Xeth, használd ki rendesen a felszabadult idődet! :)

 • Áldassék

  Eddig egyik oldalon se volt alkalmunk találkozni.

  Az írásodról a lopott idő jutott eszembe.

  "1 hallhatatlan ságáért sokaknak meg kell halni"


  A tegnapi libra megmozdulás be bizonyította,hogy nem kell abba hagyni mert akár védekezésből akár támadásból lessz instant flotta az akkor se ér fel több év összerakott flottája és tudása ellen.

  Lehet a cápák nem bírnak el 100k dsel vagy X millió cscvel.

  De akad olyan a galaxysok eldugott végében akiknek ezek az egyének szálka a szemükben.


  "Ahol nagy a dicsőség ott nagyobb is lessz a bukás"


  Áldás békesség mindenkinek.

  Ha ez a pár sor provokáció lenne és bannt kapnék

  Akkor :

  Kellemes ünnepeket minden egyes játékosnak