Sötét anyag nélküli szerver?

 • Sziasztok!


  Felmerült bennem a kérdés, hogy a szerintetek van-e esély arra, hogy egy SA nélküli uni induljon? Persze tisztában vagyok az egésznek a pénzügyi hátterével, hogy SA nélkül a csökkenő játékosszám mellett talán nem is lenne már ogame, de talán egy ilyen próbába nem roppanna bele a játék.


  A fő érvem, hogy aki hajlandó pénzt költeni a játékra, az nem is jönne egy olyan szerverre, ahol ilyen módon nem szerezhetne előnyöket a többiekkel szemben, akik pedig eddig sem voltak hajlandóak rá, azok ezután sem lesznek. Sokan pl. motivációnkat veszítjük, és otthagyjuk a játékot, amikor látjuk, hogy a top helyekre azok kerülnek, aki a zsebükbe nyúlnak, egy ilyen szerveren viszont az lenne az élen, aki a legjobb, nem az, aki a legtöbbet költ a játékra, így az élen lévők valódi tiszteletet kapnának, és nem csak legyintenénk, hogy "na jó...".

  Hozzáteszem: egyáltalán nem gondolom, hogy egy ilyen szerón benne lennék a legjobbak között, tehát nem azért írom ezt a javaslatot, mert a SA-t hibáztatom, amiért nem vagyok top1, szó sincs róla. Inkább csak kíváncsi vagyok, és persze a játék így is fantasztikus, és fontosak a gazdasági szempontok, hogy legyen ogame 5 év múlva is, de jó lenne egy kis "rezervátum" azoknak, akik csak úgy játszani szeretnének.


  Várom a hozzászólásokat, kritikákat, semmi jóra nem számítok, de azért szerettem volna mindezt leírni! :thumbsup:


  :sniper:Gábor :dead: voltam :chainsaw:

 • Nem a sötét anyagot kellene tiltani egy induló új univerzumban, hanem csak a kereskedőt és a boltot. :)Egy parancsnoki sort azért tudjon már venni aki szeretne vagy a már több hónapos kutatásokat felezni\befejezni. Sötét nélkül is javarészt ugyan azok az emberek lennének a top lista elején mint sötéttel, mert akik vadásznak és támadnak, sötét nélkül is ugyan úgy nullára csapják az unit. Amúgy kérdésedre a válasz szerintem egyértelmű, ez lehetetlen.:P

 • Egyet értek trumpal bár ha tényleg csak a testületre ès felet befejezre lehetne használni az sa-t azt úgy mèg reálisnak gondolom de tovább megyek ne legyenek pakkok és jók is vagyunk ha belegondolunk a pakkok on kívül amit vehetsz az pl termelés gyorsitó amit induló uniban nem sokan vesznek de később jó lehet ugyanakkor a pakkok nèlkül se fog indulni uni hisz a legnagyobb bevételi forrása a gf-nek!!

 • Sötét nélkül is javarészt ugyan azok az emberek lennének a top lista elején mint sötéttel, mert akik vadásznak és támadnak, sötét nélkül is ugyan úgy nullára csapják az unit. Amúgy kérdésedre a válasz szerintem egyértelmű, ez lehetetlen.:P


  Én inkabb ezzel ertek egyet. Az SA nem helyettesiti a tudast.


  SA-nelkuli szerver pedig nem lesz, elvegre kell a bevetel a GF-nek.


  Nem rossz elkepzeles, de nem lehetseges.

 • Szerintem nem feltétlenül azok a lennének a top lista élén, akik egyébként is költenek SA-ra. Én azt látom, hogy sokan nem is bajlódnak a flottázással: már a szerver nyitása utáni 1 hétben nagyságrendekkel több pontot lehet szerezni a többieknél, ha az ember bevásárol és feltolja az asztrót legalább 13-ra, néha egészen 16-ra a plusz exp hely miatt, pár tízezer forintos költségvetésbe a gazdaság és a flotta egyenesbe hozása is belefér ebben a kezdeti szakaszban. Innestől már ember legyen a talpán, aki képes behozni a több hetes lemaradását. Ha ehhez a kezdéshez hozzáveszünk némi tehetséget/tapasztalatot+aktivitást+fs-t+a szerverek alacsony létszámát, akkor meg is született a top1, csak egy bankkártya kell hozzá, és egy okostelefon mobilnettel, amivel néha az ember ránéz a játékra, és elküldi az expeket és az fs-t, mint mindenki más, a flottázás meg csak időpocsékolás :). Azt, hogy ők egyébként is lecsapnák-e az adott unit, nem tudhatjuk, mert soha nem lehet szétválasztani, hogy mennyi a pénzből vett előny, és mennyi az tehetség/tapasztalat. Valószínűleg sokan ugyan úgy az élen lennének mint most, de hát nem tudhatjuk hányan.

  Na de nem is erőltetem a témát, tisztában vagyok vele hogy lehetetlenség amit írok, és csak fölöslegesen provokálom itt a társaságot, csak olyan jó fantáziálni egy "tiszta" uniról. :)

 • Kedves Gábor!


  Pedig Trockij és Donald nem a levegőbe beszél, hidd el - nem lehet mindent az SA-ra fogni!


  Nézd meg pl. Rhea unit. 990 Ft-ot költöttem rá induláskor, amiből 1 hét parancsnoki sort vettem. 13 napot játszottam tetemes előnnyel, majd abbahagytam. Volt pedig 50k-s bevásárlás is az uniban, láthatod a hírnév termében, mire ment vele a srác. :)


  Az SA inkább a játék késői szakaszában, 4-500 milliós gazdaságoknál tud óriási különbségeket produkálni. Gazdaság nélkül, induláskor nagy összegeket elverni különösen eszetlen dolog, nem mellesleg ez a f2p játékosokat is felhúzza, hiszen a top1 pontszámától is függ az expen található zsákmány mérete.


  unknown.png

 • Xeth, a Rhea SA-huszárja.. :D ( bocs, magas volt.. ;) )


  Félig OFF: Azzal egyetertek Gábor, h a legtobb jatekos mar nem flottazik, nem tamadgat, hanem csak az exp-et tolja.. az ogame, figyelembe veve, h honnan indult, mar nem feltetlenul az a strategiai jatek, ami anno volt. S teny, h az SA-vasarlasokkal még rosszabb az irany.. a folyamatos eventek is arrol szolnak, h "vegyél-költsd el-vegyél". Errol pedig nem fog lemondani a GF :)


  Max még azt tudom elkepzelni, h esetleg behoznak 1 retro szervert valamelyik evfordulo / verseny alkalmabol.

 • Hali!

  Gszaab nem rossz az ötlet, van is benne ráció, de a GF soha nem fogja kivitelezni - így csak elméleteket tudunk gyártani:!:

  Egy biztos, hiába a sok SA, ha nincs rutin, technika, tudás, esetleg idő /lásd: Xeth vs. SA/ :S. A másik dolog, hogy előbb-utóbb a flottások előnyben lesznek, és szépen el is húznak /főleg a magas védelem DF, és ACS szerókon/.

  Annyiból izgalmasabb lenne a játék, hogy a kezdetekben, és még sokáig a szorgalom lenne a fő nyerőosztály, persze a megfelelő tudás mellett. Szerintem is élhetőbb lenne a játék, és mint bármelyik szerón, régen a x1-en, és később a x254 is marhára belassul minden. Ez viszont maga a játék egyik fő része, alapja. Ebből adódóan a nagyok mindig jobban fognak járni fejlesztéseknél, főleg a sebesség növelésénél. Ilyen szerverekre /azaz minden régire/ teljesen felesleges beregisztrálni.


  Jó a téma, gyorsan ki is veséztük ;):!:

  [color=#A9A9A9][font='Verdana'][size=10][align=center][img]http://imageshare.web.id/images/xo4xq8ieqgnxa76occ4.png[/img][/align] [/size][/font][/color]
 • Nem ertek azzal egyet Alkiller, h a regi szerverekre nem erdemes regisztralni.. ha valaki tanulni akar, akkor ott megtalalja a tanitokat.. nem egy jatekos vallalta anno, h segiti a kicsiket, ezzel is megcelozva, h tobben "legyunk".


  Szoval, van ertelme :)

 • Én inkabb ezzel ertek egyet. Az SA nem helyettesiti a tudast.


  SA-nelkuli szerver pedig nem lesz, elvegre kell a bevetel a GF-nek.


  Nem rossz elkepzeles, de nem lehetseges.

  Vagy legyen egy fix, vagy havonta, vagy egyszeri belépsi díjas uni. Havi költslg 10 euró + csak parancsnoki sor vétele lehetséges.

  Így mindenkinek egyenlő esélye van, éés a GF sem jár szarul!

  Mint a WoW vagy a LoL, hiába vagy tömve pénzzel, ott nem számít, nem tudsz előnyt vásárolni.

 • Nem ertek azzal egyet Alkiller, h a regi szerverekre nem erdemes regisztralni.. ha valaki tanulni akar, akkor ott megtalalja a tanitokat.. nem egy jatekos vallalta anno, h segiti a kicsiket, ezzel is megcelozva, h tobben "legyunk".


  Szoval, van ertelme :)

  Nos ha van olyan, hogy valaki tudatosan azért regisztrál egy régi szerverre /mondjuk egy ismerős/, hogy tanuljon, akkor igen, van értelme. Nagy csatái igaz nem lesznek. És csak akkor nő meg, ha az a pár emberes szerver békességben éldegél. Ha már van ellen-szövi, előbb-utóbb farm lesz. De tudja, hogy tanulni jött, amit eddig épített hajókat, nem számít. A nyersi sem. Így igen, így el tudom képzelni - amúgy ilyen létezik:/:?:

  Ha ezek után kedvet kap, kitanulja az alapokat, élesben nyomhat egy új Uniban regit, és már hasíthat is felfelé a tabellán.


  Sheldon : itt nincs pénz- nincs játék:!:

  [color=#A9A9A9][font='Verdana'][size=10][align=center][img]http://imageshare.web.id/images/xo4xq8ieqgnxa76occ4.png[/img][/align] [/size][/font][/color]
 • Tegyük fel Magyarországon van 500-as játékosállomány. Jó esetben vegyen minden tizedik játékos havonta 100 Euro-ért SA-t.

  Ez havonta 1.000 Euro. (Az összes uniban)


  Vegyünk egy új UNI-t: 10 Euro havidíj vagy 100 Euro éves díj. Aki ezt kifizeti, az a parancsnoki sort is megveszi, esetleg megveszi a 40%-os termelésgyorsítókat is.

  Legyen 100 játékos ebben az uniban, azaz 1.200 euro havi fix a GF-nek, amiben nincs az extra kiadás.


  És 100 ember tuti meglenne, mert nem kell tartani egy vásárolt flottától, vagy hogy beninjáznak 5 másodperc alatt SA-ból!

 • Tegyük fel Magyarországon van 500-as játékosállomány. Jó esetben vegyen minden tizedik játékos havonta 100 Euro-ért SA-t.

  Ez havonta 1.000 Euro. (Az összes uniban)

  Lehet félreértelek, de nálam - ha 50 játékos venne 100 euróért SA-t - az összesen 5000 euro lenne. :D

  És 100 ember tuti meglenne, mert nem kell tartani egy vásárolt flottától, vagy hogy beninjáznak 5 másodperc alatt SA-ból!

  Nem ezért nincs 100 aktív játékos egy uniban, hanem mert az első (esetleg második, harmadik) bukó után szépen vakációba vonulnak és majd egy hónap múlva a következő szerveren próbálnak szerencsét. :S

 • Én az esélyt a támadás blokkolásban látom, minden kezdő játékos kapjon egy hét védelmet ( ne legyen támadható, vagy kémlelhető ) Szerintem ez az idő, elég lenne a megerősödésre és talán több esélye lenne a játékra, új uninál ez elég lenne arra is, hogy érdekesebbé tegye a játékot és talán több, jobb célpontok lennének az egy hét leteltével.

 • Szerintem Sheldon ötlete nagyon jó! Én fizetnék azért a tudatért, hogy a szerveren mindenki velem azonos esélyekkel indul!


  Xeth:

  Pedig Trockij és Donald nem a levegőbe beszél, hidd el - nem lehet mindent az SA-ra fogni!

  Ahogy írtam is az első posztban, én sem gondolom, hogy az SA minden rossz okozója, de kicsit olyan ez, mint a korrupció a valódi világban: egyesek nagyon jól járnak vele, míg mások csak mérgelődnek és tehetetlennek érzik magukat. És a korrupció sem azt jelenti, hogy mások nem érvényesülhetnének a kiváltságosok mellett (néha "győz a jó"), de ettől a korrupció még nem lesz normális vagy szép dolog. Persze erőltetett a hasonlat, de most ez jutott eszembe. Az ilyen sztorik pedig, mint a nyertes csaták SA tápoltakkal szemben (és ezt minden gúny nélkül mondom) szerintem az Ogame tündérmeséi, ahol az ész nyer a pénzzel szemben, de a nagy átlagot nézve ez inkább a kivétel. Ha jól bevásárolsz és mellette vallásos fanatizmussal fs-elsz, akkor békésen küldözgetheted az expeket, és gond nélkül ülhetsz a toplista tetején.


  Azért is örültem Sheldon javaslatának, mert azzal a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmaradna. Csak a játékosok nem a kiváltságot, hanem az egyenlőséget fizetik meg... Mondjuk már attól felforgató anarchistának érzem magam, hogy megkérdőjelezem a SA rendszerét. Egy brazil érsek, Helder Câmara jut eszembe: "Ha enni adok a szegényeknek, szentnek neveznek. Ha megkérdezem miért szegények, kommunisátnak..."

 • Egy brazil érsek, Helder Câmara jut eszembe: "Ha enni adok a szegényeknek, szentnek neveznek. Ha megkérdezem miért szegények, kommunisátnak..."

  Rendkívül találó idézet, nagyon tetszett! Az általad vázolt "kommunista utópiáról" egy elgondolkoztató gondolatmenet jutott eszembe.


  Mindenekelőtt tisztázzuk az egyenlőség kapcsán felmerülő fogalmakat, ezt a következő vizuál hivatott segíteni:


  received_2928646834079787.jpeg


  Fontos tényező, hogy a játékba minden játékos lényegileg különböző lehetőségekkel érkezik. Az egyik ilyen az SA-ra szánt/szánható pénz mennyisége. A feinbergi igazságosságelmélet formális elve azt írja elő, hogy az adott lényegi szempontból hasonló egyéneket hasonlóan, a különbözőeket különbözően kell kezelni. Ily módon tehát igazságtalanságot követnénk el, ha a Sheldon-féle opció valósulna meg, azaz mindenki hasonló bánásmódban részesülne.


  Egy indirekt bizonyítással levezethető példával is élek, hogy közérthetőbb legyen. Hasonlóan lényegi különbözőség, hogy melyik játékos mekkora mennyiségű játékra szánható idővel rendelkezik. Ha tehát az egyenlő lehetőségek biztosítása lenne a célunk, nem lenne feladat a játékban eltölthető időt is napi x órában maximalizálni? De mi van akkor, ha valaki csak naponta 5 percre tud felnézni? Keressük meg a legnagyobb közös nevezőt, és határozzuk meg azt fix játékidőként? Nem követnénk el így még erősebb igazságtalanságot azokkal szemben, akik egész nap kattintgatnának?


  Évtizedek óta felismert konklúzió, hogy a minél határozottabb egyenlősítés annál nagyobb igazságtalanságokat rejt magába, ily módon a fenti gondolatmenetedet abszolút cáfolhatónak látom.


  Ui.: A német választásokat elnézve-, még van esélye a GF balra tolódásának! :D


  Ui2.: A személyes véleményem az SA kérdésről leírtam korábban. Szerintem túlértékelt a jelentősége, ily módon - nekem - nem oszt-nem szoroz, hogy milyen vásárlási lehetőségek vannak az adott szerveren. Mielőtt még tényleg a Trockij által emlegetett SA-huszárként vonulok be a köztudatba. :D

 • Bocs, de nem érted vagy nem akarod érteni a mondanivalónkat. A Sheldon által leírt szerveren mindenki egyenlő eséllyel indulna de a lényegen nem változtatna ez sem. Sötét anyag nélkül is ugyan úgy elkapnak. Ha azzal a céllal regisztrálnak be emberek, hogy nullára verjék az unit és ráadásul tudnak is játszani, egész nap támadnak akár szövetség szinten, azzal nem fogsz tudni mit kezdeni. Hiába akarsz te békésen expezni meg FSelni, simán vakációba kergetnek ÉS ezután jön az a rész amit Xeth írt, majd regisztrálnak a következő induló uniba, ahol kezdődik előröl az egész.

 • hát, maximum egy retró szerverben reménykedhetsz, inditottak pár éve is egyet.

  csak az ilyen uni sajnos idővel bezárja kapuit, már az az uni sem fut.  de szerintem se oké ez igy h mindent meg lehet vásárolni.

  az ogame már az utolsókat rúgja. a gf a végjátékban minden jurót ki akar facsarni belőle amit csak lehet.

  ez van.

  „Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút”.

 • Bocs, de nem érted vagy nem akarod érteni a mondanivalónkat. A Sheldon által leírt szerveren mindenki egyenlő eséllyel indulna de a lényegen nem változtatna ez sem. Sötét anyag nélkül is ugyan úgy elkapnak. Ha azzal a céllal regisztrálnak be emberek, hogy nullára verjék az unit és ráadásul tudnak is játszani, egész nap támadnak ráadásul szövetség szinten, azzal nem fogsz tudni mit kezdeni. Hiába akarsz te békésen expezni meg FSelni, simán vakációba kergetnek ÉS ezután jön az a rész amit Xeth írt, majd regisztrálnak a következő induló uniba, ahol kezdődik előröl az egész.

  Nem szeretném tovább húzni a vitát, mert parttalannal látszik. Szerintem kölcsönösen félreértjük egymást: nem írtam sehol, hogy az a panaszom, hogy akik SA-t vesznek, azok elkapnak! Ilyen nem történt, és nem is tartok tőle, hogy megtörténik. Azt sem írtam, hogy ÉN akarok békésen expezgetni.

  Hasonlóan lényegi különbözőség, hogy melyik játékos mekkora mennyiségű játékra szánható idővel rendelkezik. Ha tehát az egyenlő lehetőségek biztosítása lenne a célunk, nem lenne feladat a játékban eltölthető időt is napi x órában maximalizálni? De mi van akkor, ha valaki csak naponta 5 percre tud felnézni? Keressük meg a legnagyobb közös nevezőt, és határozzuk meg azt fix játékidőként? Nem követnénk el így még erősebb igazságtalanságot azokkal szemben, akik egész nap kattintgatnának?

  Szerintem az idő és a pénz nagyon más természetű erőforrás, az utóbbival sokan nem tudnak olyan szabadon rendelkezni, mint az előbbivel, és ez a különbség az "időmilliomosok" és az idővel takarékoskodók között az eredeti ogame koncepcióban is megvolt, ez benne volt a játék természetében, míg a pénz csak később kúszott be a képbe, és szerintem igen nehezen védhető álláspont, hogy a játékosok szempontjából jó dolog a SA. Aki érdekelt benne bármelyik oldalról, az mindenképpen védeni fogja.


  az ogame már az utolsókat rúgja. a gf a végjátékban minden jurót ki akar facsarni belőle amit csak lehet.

  ez van.

  Szerintem ez a lényeg.


  Nem azért írtam ezt a témát, hogy bárkit megbántsak, szerintem itt mindenki szeretni ezt a játékot, így érdemes beszélnünk a jövőjéről, vagy hogy hogyan lehet jobbá tenni. A Gameforge persze nem fogja meghallani, de azért szabad beszélni róla.

 • A hosszú üzeneteddel hirtelen megidéztél valakit Te SA-huszár.. :phatgrin:


  De a Tiednek legalabb volt ertelme.


  Egyetertek Tywin-nel, nagyon arra megy ki a jatek, h minel tobbet kolts a jatekra, minel tobbet keressen a GF.. lathatoak ezek az osszes eventen, azok surusegen, stb.


  A piacot anno gondolom pont ezert vették ki. Tul nagy lett a konkurencia, mindenki ( vagy így, vagy úgy, de ) megoldotta a hajovasarlasokat.. ( a tobbi, gazdat cserelo extrakrol ne is beszeljunk..


  ---


  Gábor, nem kell Magadra venned a dolgokat. A tema jo, kulturalt a beszelgetes. Jo a kezdemenyezes, koszonjuk :)